Elpriserna väntas halveras i vår enligt Bixias prognos

Glödlampor

Elpriserna väntas halveras i vår enligt Bixias prognos

Efter en lång och bitvis kall vinter ser det ut som att våren kommer med goda nyheter för svenska elkonsumenter. Enligt en färsk prognos från elbolaget Bixia väntas elpriserna nästan halveras under mars och april 2024, jämfört med samma period förra året. Priset per kilowattimme (kWh) beräknas landa på omkring 50 öre i mars och ytterligare sjunka till cirka 45 öre i april.

Denna positiva utveckling tillskrivs en kombination av milt väder, förbättrad hydrologi, en svagare konjunktur i Europa samt betydligt lägre bränslepriser. ”Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021, då priserna började sticka i väg,” förklarar Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

Förändringen är en del av en större trend där elpriserna stabiliseras efter flera år av extremt höga nivåer. ”Elkrisen är helt borta för stunden,” säger Sigvardsson och pekar på att priset på el i Tyskland, som har stor inverkan på de svenska priserna, har fallit dramatiskt. Från att ha toppat på 2,50 kronor per kWh under 2022, har det tyska elpriset denna vinter legat på endast 75 öre per kWh.

Trots att Sverige kan uppleva kallare och vindstilla dagar under mars, vilket normalt skulle kunna leda till högre elpriser, finns det en övre gräns för hur mycket priserna kan stiga på grund av den starka priskopplingen mot Tyskland. Det väntade elpriset i Tyskland ligger på endast runt 60 öre per kWh för våren, en betydande minskning jämfört med 114 öre per kWh förra året.

Denna välkomna utveckling kommer efter en vinter där Sverige upplevt lägre temperaturer än normalt, men tack vare de fallande bränslepriserna och de lägre priserna på kontinenten, har detta inte lett till de höga elpriser som annars kunde ha förväntats.

Källa: Bixias vårprognos: Låga elpriser väntas i vår

Publicera kommentar