Nextory i blåsväder efter felaktiga avstängingar

Kvinna med hörlurar

Nextory i blåsväder efter felaktiga avstängingar

I början av 2024 ändrade den svenska ljudboksgiganten Nextory sina användarvillkor och hamnade i blåsväder efter att ha stängt av kunder för vad som beskrivs som ”överdriven användning”, trots att dessa kunder betalat för abonnemang med obegränsad lyssning. Incidenten, som snabbt fångade uppmärksamheten hos både konsumenter och medier, har lett till en våg av kritik och anmälningar till Konsumentverket, samtidigt som den ställt frågor kring digitala tjänsters användarvillkor och marknadsföringspraxis.

Avstängningar väcker ilska hos kunderna

Nextorys beslut att stänga av kunder baserades på nyligen uppdaterade användarvillkor som syftade till att begränsa ”ovanligt stor mängd innehållskonsumtion” eller ”överdrivet eller felaktigt sätt” att använda tjänsten. Trots dessa villkor fortsätter Nextory att marknadsföra sina abonnemang som ”obegränsade”, vilket har lett till förvirring och frustration bland användarna. Vissa kunder har uttryckt att de nya villkoren känns ”godtyckliga” och svåra att mäta, medan andra menar att tjänsten borde omvärdera sitt namn för att bättre spegla dess begränsningar.

Nextory svarar på kritiken

Som svar på den växande kritiken och de 39 anmälningarna till Konsumentverket, förklarar Nextorys vd, Shadi Bitar, att de nya villkoren infördes som en åtgärd mot otillåten användning, såsom kontodelning och manipulation av lyssningsstatistik. Bitar erkänner att systemet initialt felaktigt identifierade ”vanliga användare” som överanvändare och att detta var ett systemfel snarare än avsiktliga åtgärder mot lagliga kunder.

Åtgärder och justeringar

I ljuset av den negativa feedbacken har Nextory justerat sitt system för att bättre skilja på otillåten användning och intensiv, men legitim, konsumtion av innehåll. Denna justering, som genomfördes för tre veckor sedan, har enligt Bitar resulterat i en markant minskning av klagomål, vilket tyder på en förbättrad balans mellan rättighetsskydd och användarupplevelse.

Trots kontroversen kring de nyligen införda begränsningarna, har Nextory för avsikt att fortsätta erbjuda obegränsad lyssning, samtidigt som de håller dörren öppen för framtida förändringar i sina erbjudanden.

Publicera kommentar