Elpriset ner med 20 procent under 2009

Elpriset ner med 20 procent under 2009

Lågkonjunkturen pressar ner elpriset. Jämfört med 2008 beräknas elpriset att sjunka med drygt 20 procent, vilket motsvarar 2 000 kronor för en villa med en förbrukning på 20 000 kilowatt timmar. Den bedömningen gör Telge Energis analytiker.

Enligt Telge Energi är det inte mycket som tyder på att elpriset stiger under 2009. Tvärtom räknar Sveriges grönaste elbolag med att det sjunker ytterliggare – goda nyheter för dem med rörligt elavtal. Inte ens en rejäl köldknäpp kommer att påverka priset negativt är bedömningen.

– Det vi ser är att i lågkonjunkturens spår faller elpriset rejält. Marknaden ser ingen ljusning i ekonomin under 2009 vilket betyder att villaägare med rörligt elavtal kan spara 2 000 kronor jämfört med förra året, en skön besparing i dessa tider, säger Johan Öhnell VD på Telge Energi.

Det är främst de låga bränslepriserna och industrins minskade elförbrukning som ligger till grund för prisfallet. Men det är också viktigt att man har koll på vilket avtal man har. Enligt Energimyndigheten har vart tredje hushåll den dyraste formen av elavtal, ett så kallat tillsvidareavtal. Det är framförallt lägenhetsinnehavare som har dessa avtal. Bara de med rörligt elpris får sänkt elpris direkt.

– Under 2008 har vi sett ett allt större intresse från lägenhetskunder att teckna elavtal och välja vindkraftsel. De har inte varit intresserade av elmarknaden tidigare utan först nu när de kan välja klimatvänlig el bestämmer de sig för att byta elbolag. Det innebär att de just nu både kan sänka sitt elpris och välja vindkraftsel, avslutar Johan Öhnell.

Hela pressmeddelandet finns på Telge Energis webbplats

Källa: Telge Energi

Publicera kommentar